VISA VÅRA SLÄKTKLENODER

päävalikko

Läs igenom texten.

Identifiera och placera sedan Kalevalas mest berömda scener i rätt ordning.

Du hittar uppgiften längst ner på sidan.

Uppgift

Kalevala börjar med skapelsen

Sotka lägger i Ilmatars knä sex gyllene ägg och ett skinnägg. Äggen går sönder och bildar jord, luft, vatten, stjärnor, måne och sol.

 

Senare föds Väinämöinen, Kalevalas hjälte och ledare. Han deltar i skapelsearbetet genom att bland annat röja den första åkern.

Väinämöinen och Joukahainen

Väinämöinen är gammal redan när han föds men skulle vilja ha den unga jungfrun Aino till sin hustru. På en skogsväg möter han Joukahainen, Ainos bror. Männen tävlar om vem som är klokast. Väinämöinen tappar tålamodet med den unge Joukahainen, som skryter över sådant han bara hittar på. Den kloke gamle mannen börjar läsa besvärjelser och sjunger ner

 

Joukahainen i ett kärr. För att komma ur kärret lovar Joukahainen bort sin syster Aino till hustru åt Väinämöinen.

Ainos och Joukahainens mor är nöjd över sin blivande svärson, men Aino själv vill inte gifta sig med en gammal man. Hellre blir hon sjöjungfru i vattenkungen Ahtis rike.

Väinämöinen i Pohjola

Väinämöinen beger sig till Pohjola för att fria till Pohjolas dotter. Men Joukahainen försöker hämnas sin systers öde och skjuter hästen som Väinämöinen rider på. Väinämöinen störtar ner i havet och driver med vattnet till Pohjola, där Pohjolas husmor Louhi regerar.

Pohjolas vackra och stolta dotter är inte intresserad av en gammal man. Louhi

 

lovar att ordna så att Väinämöinen kommer tillbaka till Kalevala om han levererar en lyckobringande Sampo. Väinämöinen ber sin vän smeden Ilmarinen att smida Sampo. Listigt får han Ilmarinen att i en grantopp flyga bort till Pohjola. Ilmarinen smider Sampo, som Louhi gömmer bakom nio lås i en stenbacke i Pohjola.

Friarna i Pohjola

Det är gott om friare i Pohjola. Pohjas gumma släpper inte i första taget ifrån sig sin vackra dotter, utan låter Ilmarinen och Lemminkäinen – som också har kommit för att fria till dottern – utföra bragder. Männen måste hämta en älg och en gädda i Hiisi, ett ställe som liknar helvetet. I bragderna ingår också att fälla en björn, att plöja en åker full av ormar och att skjuta Tuonelas svan i Tuonela älv.

Lemminkäinen har övergett sin hustru Kyllikki och ska hämta en ny hustru i Pohjola. Lemminkäinen är arrogant och Pohjolas herde hämnas för det dåliga

 

uppförandet genom att skjuta ner honom i Tuonela älv när han ska fånga Tuonelas svan. Lemminkäinens mor räddar sin son. Hon samlar ihop Lemminkäinens kroppsdelar ur älven och skaffar fram ett bi som ger Lemminkäinen nytt liv.

Till slut ger Louhi sin dotter åt Ilmarinen, eftersom också dottern har fattat tycke för den skicklige smeden och också hjälper honom med bragderna. I Pohjola anordnas ett praktfullt bröllop som varar i flera dagar. Lemminkäinen kommer som snyltgäst till bröllopet och hugger huvudet av Pohjolas husfar. Han måste fly till fjärran belägna öar.

Väinämöinen bygger sin första kantele

Väinämöinen börjar gräma sig över att Sampo finns i Pohjola och ger landet välstånd. Han beslutar sig för att tillsammans med sina vänner Lemminkäinen och Ilmarinen bege sig till Pohjola för att hämta tillbaka Sampo.

 

Männen beger sig till Pohjola i en båt, som plötsligt fastnar på ryggen på en stor gädda. Väinämöinen dödar gäddan och bygger av gäddans käkben en kantele, som han sedan börjar spela på. Hela naturen kommer för att lyssna.

Sampo rövas bort

Färden fortsätter till Pohjola och Väinämöinen spelar också där på sin kantele och får med sin vackra musik alla att somna. Männen tar Sampo och beger sig hemåt. Lemminkäinen har inte tålamod att sitta tyst i båten utan börjar sjunga i segerrus. Den fula sången skrämmer en trana som skriker till så att invånarna i Pohjola vaknar. Louhi upptäcker genast vad som hänt.

 

Louhi framkallar dimma och storm och förvandlar sig slutligen till en väldig örn, vars rygg Pohjolas män klättrar upp på. Med sin skara tar hon upp jakten. Hon ber också sjöodjuret Iku-Turso om hjälp. Som en följd av striden faller Sampo ner i havet och går i bitar. Detta grämer både Louhi och Väinämöinen, men de kämpar ännu länge om vem av dem som är den mäktigaste ledaren.

Väinämöinen ger sig av

Kalevala slutar med att Väinämöinen ger sig av. En flicka som heter Marjatta har fött en pojke, som alla förutspår ska bli den nye hjälten. Väinämöinen lämnar

 

plats åt Karelens nye konung, men påminner om att man alltjämt kan fråga också efter hans bragder och spelarfärdigheter.

 

Uppgift:

Placera Kalevalas händelser i rätt ordning

 

© 2010   information om webbplatsen
Kalevalasällskapet   www.kalevalaseura.fi
Modersmålslärarförbundet   www.aidinkielenopettajainliitto.fi
suomeksi  på svenska  eesti keeles